Weet waar je wil landen

In een tijd van grote veranderingen binnen klimaat- en landbouwbeleid, duurzaamheid en de energietransitie biedt Publieke Zaken helderheid en richting.

Wij adviseren organisaties in de sectoren landbouw, circulaire economie, gebouwde omgeving, industrie en mobiliteit bij de ontwikkeling en uitvoering van hun public affairs strategie. Van de stikstofproblematiek tot duurzame brandstoffen en netcongestie, wij helpen bedrijven navigeren door vraagstukken die sectoren overstijgen.

Met diepgaande kennis en een uitgebreid netwerk helpen we onze klanten niet alleen om actuele ontwikkelingen te begrijpen, maar ook om hier tijdig op in te spelen.

Landbouw

De agrarische sector staat voor grote veranderingen op het gebied van o.a. het stikstofbeleid, het mestoverschot en het verduurzamen van de sector-brede bedrijfsvoering. Wat gaat er gebeuren met de veestapel en hoe zorgen we voor een juiste balans tussen boeren en de biodiversiteit en het behouden van een gezonde bodem? Dit zijn belangrijke vraagstukken die op nationaal niveau beantwoord moeten worden.

Nieuwe regelgeving, zoals de Kaderrichtlijn Water en aangescherpte stikstofnormen, vraagt om innovatieve oplossingen en duurzame bedrijfsvoering. Publieke Zaken adviseert ondernemingen over hoe zij zich het beste op het complexe speelveld van nationale en Europese wet- en regelgeving kunnen begeven. Van efficiënter omgaan met meststoffen tot het verbeteren van dierenwelzijn: verduurzaming biedt kansen om de sector te versterken.

Niet alleen nationale en Europese regelgeving, maar ook lokaal en provinciaal beleid hebben een grote invloed. Gemeenten en provincies spelen een sleutelrol in de uitvoering van nationaal beleid. Wij volgen deze ontwikkelingen op de voet en zorgen ervoor dat u altijd goed geïnformeerd bent, zodat u uw bedrijf toekomstbestendig in kunt richten.

Circulaire Economie

De overgang naar een circulaire economie (CE) biedt kansen, maar vraagt ook om slimme ruimtelijke oplossingen. De grondstoffentransitie is een enorme opgave en brengt zodoende verschillende uitdagingen met zich mee. Bijvoorbeeld de herinrichting van industrieterreinen en steden met meer oog voor circulaire processen.

Inzamelaars, afvalverwerkers, recyclers en andere spelers in de keten zijn cruciaal om materialen efficiënt te verzamelen en verwerken en vervolgens opnieuw in te zetten. Dikwijls hebben zij te maken met nieuwe regelgeving die hun bedrijfsactiviteiten beïnvloedt, zoals de aangepaste Wet milieubeheer en de aankomende Circulaire Economie wet.

Publieke Zaken adviseert spelers over de gehele keten. Wij helpen u bij het begrijpen van complexe wetgeving en geven u inzicht in hoe wetgeving of beleidskeuzes uw bedrijfsactiviteiten raken. Indien gewenst ondersteunen wij u bij het beïnvloeden van aanstaande beleidsbeslissingen. Daarbij houden wij niet alleen nationaal, maar ook Europees beleid nauw in de gaten. Bovendien zijn ook lokale en provinciale actoren, zoals gemeenten en omgevingsdiensten, belangrijke schakels in het realiseren van een circulaire economie.

Gebouwde Omgeving

De verduurzaming van de gebouwde omgeving is cruciaal om een leefbare toekomst te waarborgen. Maar in een land waar de ruimte schaars is, liggen de uitdagingen ruim voor handen. Hoe bouwen we voldoende woningen, verduurzamen wij onze energievoorziening en beschermen wij tegelijkertijd de natuur? Het vinden van een balans hierin is essentieel. Lopende wet- en regelgevingstrajecten, zoals de Wet collectieve Warmte (WcW) en de Energiewet zijn belangrijke stappen om deze transformatie mogelijk te maken. Maar met veel overlap aan thema’s is de transitie in de gebouwde omgeving ook een onderwerp dat veel complexiteit met zich meebrengt.

De stikstofproblematiek en netcongestie zijn uitdagingen die de druk op de ruimtelijke planning verhogen. Dit vraagt om zorgvuldige afstemming op zowel Europees, nationaal en lokaal niveau, binnen het complex speelveld van de gebouwde omgeving waarin veel belangen samenkomen. Publieke Zaken helpt u een weg te vinden in deze dynamiek. Door het op de voet volgen van ontwikkelingen zorgen wij dat u de juiste handvaten heeft. Zo werken we samen om uw bedrijf of organisatie toekomstbestendig te maken en werken we tegelijkertijd aan de gebouwde omgeving van morgen.

Industrie

De verduurzaming van de industrie is een cruciaal onderdeel van de bredere energietransitie. Om de klimaatdoelen te halen, staat de industrie voor aanzienlijke veranderingen, van de overstap naar schonere energiebronnen zoals waterstof tot het reduceren van CO₂ -uitstoot. Daarnaast spelen ontwikkelingen zoals CO₂ -opslag (CCS) en de afbouw van de gaswinning in de Noordzee een belangrijke rol in het veiligstellen van de toekomstige energievoorziening en leveringszekerheid.

Tegelijkertijd moeten bedrijven voldoen aan de eisen van bijvoorbeeld het Europese emissiehandelssysteem (ETS2) en de nationale CO₂-heffing. Deze ontwikkelingen brengen niet alleen technische maar ook beleidsmatige complexiteit met zich mee, waarbij zowel nationale als Europese regelgeving een belangrijke rol spelen.

Bij Publieke Zaken helpen wij bedrijven om grip te krijgen op deze complexe ontwikkelingen. Wij volgen nauwgezet de nationale en Europese regelgeving die invloed heeft op de industrie, waaronder wetgeving over verduurzaming, het vestigingsklimaat en energie-infrastructuur. Heeft u het gevoel dat uw bedrijfsbelangen moeizaam doorgang vinden naar de politiek? Dan zijn we u graag van dienst. Gezamenlijk kunnen we een strategie neerzetten die uw geluid in de politieke arena versterkt.

Mobiliteit

De mobiliteitssector staat aan de vooravond van een ingrijpende transitie, vanaf 2035 mogen er binnen de Europese Unie geen auto’s meer worden verkocht die CO₂ uitstoten. Dit brengt grote uitdagingen met zich mee voor zowel de overheid als bedrijven. Hoe wordt deze omslag gerealiseerd? Welke rol spelen elektrische voertuigen, biobrandstoffen, RFNBO’s en de uitdagingen rondom netcongestie? En nu de subsidies voor elektrische auto’s langzaam verdwijnen, wat zijn de alternatieve oplossingen voor bedrijven en consumenten?

Bij Publieke Zaken ondersteunen we bedrijven in deze dynamische sector om strategisch om te gaan met deze veranderingen. We monitoren de ontwikkelingen op nationaal niveau, maar houden ook nauwlettend de Europese regelgeving in de gaten. Wetgeving zoals de RED III (hernieuwbare energie), de AFIR (regulering van laadinfrastructuur) en andere relevante beleidskaders hebben een directe invloed op de mobiliteitssector. Wij zorgen ervoor dat onze klanten niet alleen op de hoogte zijn van deze veranderingen, maar ook in staat zijn hier proactief op in te spelen.