ERS

15 februari 2024

PZ ERS in het nieuws – Europa blijft lng-terminals bouwen: ‘Onnodige en paniekerige investering’

Hans van Cleef sprak met NU.nl over het nut en de noodzaak van LNG-importcapaciteit én het gegeven dat het grootste risico de aanvoer van LNG is, en minder de importcapaciteit.

In heel Europa zijn tal van plannen om nieuwe terminals te bouwen voor de import van vloeibaar aardgas. Volgens experts stevenen we af op een overschot, wat grote gevolgen kan hebben voor het klimaat.

Energie-expert Hans van Cleef van Publieke Zaken twijfelt over de noodzaak van nieuwe lng-terminals in Europa. Hij denkt dat we de komende jaren nog veel aardgas nodig zullen hebben, maar dat de grotere risico’s buiten Europa liggen.

“De grootste onzekerheid is niet zozeer de importcapaciteit, maar of het aanbod van lng er wel is”, zegt hij. Hij wijst op geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten, maar ook op de binnenlandse politiek in de Verenigde Staten.

“Wat gebeurt er als Trump straks terug is met zijn US first-beleid?”, vraagt hij zich bijvoorbeeld af. Als president zou Donald Trump mogelijk meer aardgas in de VS willen houden, om de binnenlandse prijzen te drukken. “Dat kan een risico zijn”, zegt Van Cleef.

“Het is en blijft een krappe markt. Dat gaat echt nog wel een paar jaar duren”, zegt de energie-expert. “Ik las laatst ergens dat de crisis over is, maar dat zou ik niet zeggen. In ieder geval de komende twee of drie jaar niet.”

Het hele artikel leest u hier.

Geschreven door:

Publieke Zaken

Verder lezen