ERS

17 juli 2023

PZ ERS in het nieuws – De Telegraaf: Vrees voor stijging gasprijs: ’Nederland onderschat risico’s’

Gas- en stroomprijzen zullen weer gaan stijgen. Energiespecialisten vrezen voor tegenslagen en stijgende energieprijzen voor consumenten en bedrijven, omdat de gasmarkt krapper wordt en het aanbod voor Nederland onzeker.

Nederland onderschat volgens experts opnieuw de risico’s van extreme winters, de uitval van gaswinning nu Rusland niet levert en er te weinig gasimport is. Het Groningse gasveld gaat bovendien in oktober dicht. Lector Martien Visser van de Hanzehogeschool Groningen waarschuwt dat een enkel incident de prijs al opjaagt: de recente uitval van een Noors gasveld bijvoorbeeld liet tarieven direct stijgen. Er komt krapte aan nu China economisch herstelt en meer gas opkoopt.

Staatssteun

Afgelopen winter kwamen Nederlandse huishoudens bij torenhoge energieprijzen dankzij staatssteun met broekscheuren door de energiecrisis. EU-landen spraken af hun gasbergingen voor komende winter voor meer, zeker 90 procent, te vullen. Dat Europese doel heeft Nederland hartje zomer binnenkort gehaald. „Maar dat komt ook doordat de voorraden al goed gevuld waren vanwege een warme winter”, zegt energiespecialist Hans van Cleef van adviesbureau Publieke Zaken.

De gasprijs op de groothandelsmarkt daalt sinds de winter gestaag, met af en toe uitschieters, van 67 euro per megawattuur naar nu 25 euro. Ook in de zomer verbruikt Nederland veel gas: de raffinaderijen draaien volop en op hete dagen zetten huishoudens massaal de airco aan. Energiecentrales aangedreven door gas draaien op topcapaciteit om stroom te leveren. Toch is de ’vraag naar gas relatief laag’, aldus Gasunie.

Nerveus

Maar energie-experts zijn nerveus, blijkt uit een rondgang. Een recente storing bij gasreus Noorwegen bijvoorbeeld joeg eerder de gasprijs meteen omhoog. Vanaf augustus gaan grote Noorse gasinstallaties in onderhoud. „Dan bestaat er een kans dat de prijzen toch weer stijgen”, waarschuwt energiebedrijf Vattenfall.

„Dat er nog veel haken en ogen zitten aan de vulling van gasvoorraden zie je aan het verschil in prijsverwachting”, zegt Martien Visser, lector Energietransitie aan de Hanzehogeschool Groningen. „Nu kost gas 30 cent per kuub, dat wordt eind dit jaar 50 cent op de gasmarkt. Normaal is het verschil 5 cent, vaak ook minder. Dit grote verschil tekent een zeer nerveuze markt.”

„Voordat er paniek ontstaat, moet je nu al ingrijpen met inkopen voor komende jaren”, zegt energiespecialist Hans van Cleef van consultant Publieke Zaken. „Dat is de les uit afgelopen jaren. De gasprijs wordt niet bepaald door vraag en aanbod, maar vooral door de verwachting daarvan zoals het verloop van een oorlog.”

Geschreven door:

Publieke Zaken

Verder lezen