Actualiteiten / Duurzaamheid / Politiek

14 oktober 2016

Publicatie Nationale Energieverkenning 2016 en evaluatie energieakkoord

Op vrijdag 14 oktober werden de Nationale Energieverkenning 2016 (NEV 2016), en de evaluatie van het energieakkoord gepresenteerd.

Afgelopen vrijdag stonden de Nationale Energieverkenning (NEV) 2016 en de evaluatie van het energieakkoord op de agenda van de Ministerraad. Klik hier voor de publicaties.

De Nationale Energieverkenning is een jaarlijks rapport over de energiehuishouding van Nederland en de uitstoot van broeikasgassen en vormt daarmee de feitenbasis voor de politieke besluitvorming. NEV 2016 geeft een gemengd beeld: sommige energie- en klimaatdoelen zijn haalbaar, andere zijn nog ver weg.

Zo lijkt de 25% broeikasgasreductie in 2020 net haalbaar. Opvallend is dat de emissies van 1990 naar boven zijn bijgesteld (o.a. rond dieselverbruik verkeer) en de emissieramingen voor 2020 zijn naar beneden bijgesteld (o.a. vanwege meer stroomimport). Daarmee lijkt de druk van de ketel voor het kabinet in de Urgenda klimaatzaak.

Het doel van 14% hernieuwbare energie in 2020 lijkt niet te worden gehaald en blijft steken op 12,5%. Ook het doel van 100 PJ extra energiebesparing in 2020 Lijkt moeilijk haalbaar. Verder verwacht de NEV een toenemende productie uit kolencentrales en stelt zij dat bij een maximumproductie van het Groningenveld van 24 mrd m3 per jaar, Nederland nog langdurig in de eigen gasbehoefte kan voorzien.

De ontvangst van de NEV 2016 en de evaluatie van energieakkoord leken hier en daar toch wat somber. Als de makkelijke maatregelen eenmaal genomen zijn wordt het een stuk moeilijker’ zo stelt Pieter Boot, hoofd sector Klimaat, Lucht en Energie bij het Planbureau voor de Leefomgeving en medeopsteller van de Nationale Energieverkenning.

De uitdaging om over te schakelen op een duurzame en hernieuwbare energievoorziening blijft dus nog een hels karwei. Toch ook goed nieuws, want Minister Kamp informeerde de Tweede Kamer ook over de evaluatie van het Energieakkoord door de KWINK Groep. De evaluatie stelt dat het Energieakkoord aantoonbaar bijdraagt aan een versnelling van het beleid op het gebied van energiebesparing en hernieuwbare energie. Het Energieakkoord gaat nu wel een volgende fase in. Afspraken moeten omgezet en vertaald worden in regelingen en projecten, programma’s en procesresultaten in concrete effecten.

Voor onze relaties organiseren wij binnenkort een lezing over beide rapporten. Wij hebben Marcel Crok gevraagd om een inleiding voor te bereiden. Aan de hand daarvan is gelegenheid voor vraag en antwoord. Marcel Crok is wetenschapsjournalist en onder andere auteur van het boek: ‘De staat van het klimaat’. Er zijn nog een paar plaatsen open. Voor meer informatie info@publiekezaken.eu

 

energieakkoord

Geschreven door:

Publieke Zaken

Verder lezen