Marktupdate Olie & Gas – Reeks vergaderingen zet oliemarkt in beweging

De Brent-olieprijs is weer terug bij af nadat de OPEC+ meeting op 2 juni een dip veroorzaakte. De afbouw van de vrijwillige productiebeperkingen werd aangekondigd, met de disclaimer dat alleen tot uitvoering over wordt gegaan als de marktcondities het toelaten. Het OPEC+ marktaandeel en de marktbalans hebben hierbij prioriteit, eventueel ten koste van de prijs. Het in balans brengen van vraag en aanbod op de oliemarkt – het officiële doel van OPEC+ – zal steeds lastiger worden in de toekomst, tenminste als we de IEA-modellen mogen geloven. Volgens ons is de kans echter klein dat de statische vraag- en aanbodprojecties van het energieagentschap uitkomen.

Daarnaast worden in deze Marktupdate ook de beleidsvergaderingen van de ECB en FED geanalyseerd. Waar de ECB besloot de rente te verlagen, blijft de depositorente in de VS gelijk. Hier is sprake van een wisselwerking, aangezien verschillende rentestanden leiden tot een sterkere dollar, wat via de energieprijzen weer tot meer inflatie in Europa kan leiden.

Op de gasmarkt geeft de toegenomen concurrentie voor LNG en onderhoud aan installaties opwaartse prijsdruk. Tegelijkertijd blijft de opwaartse prijsdruk achter, met name door de hoge gasvoorraden. De vulsnelheid vertraagd wel, een logisch gevolg van de wereldwijd hoge LNG-vraag en relatieve kalmte op de markt.

Verder lezen?

Neem contact op met Hans van Cleef of Bart van der Pas om de volledige Marktupdates te ontvangen.