Klimaat- en energienieuws

Publieke Zaken zorgt dat u altijd op de hoogte bent van het laatste nieuws. Wilt u dagelijks dit nieuws in uw inbox krijgen? Neem dan contact op.

Elektriciteit

23 februari 2024

Monomestvergisting komt slechts traag op gang. Onzekerheid over de toekomst van de veehouderij en het grote financiële risico van de investering zijn daar debet aan. Nederland telt op dit moment vijftig monomestvergisters, waarin mest verwerkt wordt tot biogas. Banken en financiële adviseurs plei…

23 februari 2024

The Netherlands Association for Renewable Energy (NVDE) welcomes the opportunity to contribute to the call for evidence on guidelines for identifying Renewable Energy Acceleration Areas that will be provided by […] Het bericht Renewable Energy: guidance on designating renewable energy acceleratio…

FD

23 februari 2024

De prijzen van metalen, vooral die gebruikt worden in batterijen, zitten in een dip. Mijnbouwers rapporteren lagere winsten en snijden in het dividend.

23 februari 2024

Racemonsters als een Ford Mustang, een Corvette of een Porsche 911. Maar ook een bestel-Eend, een VW Transporter of een Honda. Het Nederlandse bedrijf EV Europe bouwt ze om naar elektrische auto’s. Energietransitie-expert Marjon Castelijns laat haar tweedehands Landrover Defender 110 ombouwen om …

23 februari 2024

Storm Louis, die donderdagavond over Nederland raasde, heeft windmolens flink aan het werk gezet. De molens produceerden samen 9,65 gigawatt, wat iets hoger is dan het vorige record van enkele weken geleden. Dat meldt energiedeskundige Martien Visser op X.

Mobiliteit

24 februari 2024

Tien jaar is Jan Huitema uit Makkinga Europarlementariër voor de VVD. Hij beet zich stuk op het mestdossier, maar was succesvol met de elektrische auto. Huitema heeft zich echter niet verkiesbaar gesteld voor een nieuwe termijn. ,,Ik moet even op adem komen. Ben er even helemaal klaar mee om vanu…

23 februari 2024

Two years of tragedies, with well over 100,000 Russian war crimes now registered, underscore the urgent need to stop international LNG investments in Russia that continue to fund Vladimir Putin’s war chest.

23 februari 2024

Het weekend staat voor de deur en misschien ben je wel van plan om een dagje weg te gaan met de auto. Houd dan rekening met de benzineprijzen. Die schommelen helaas opnieuw rond de 2 euro. Gelukkig zijn er toch nog plekken in Gelderland waar je wat goedkoper uit bent.

22 februari 2024

Geen bus? Dan maar op de fiets. Militairen op de kazerne in Havelte kunnen voortaan op de deelfiets naar station Meppel of Steenwijk. De brigade uit Havelte heeft sinds donderdag twaalf elektrische fietsen.

22 februari 2024

Op 29 februari organiseert RAI Vereniging, in samenwerking met de RDW een informatie­bijeenkomst over de recent aangenomen reglementen UNECE R155 (cybersecurity) en UNECE R156 (software-update) in de auto-industrie.

Landbouw

24 februari 2024

Wie kritiek heeft op biologische landbouw is in het huidige tijdsgewricht al snel een klimaatontkenner of ecohufter. Maar hoe zit het nou echt met al die zogenaamde positieve aspecten van de biologische landbouw? Welke claims zijn waar, welke niet, en hoe reageert de biologische beweging op alle …

24 februari 2024

French president says national authorities will reinforce controls and transparency on fair bargaining on food prices between farmers and retailers.

24 februari 2024

Een woordvoerder van het ministerie van Landbouw bevestigt de berichten dat er goede hoop is dat er voor de zomer alsnog een vaccin tegen blauwtong wordt toegelaten.

24 februari 2024

,,Ik ken weinig krommere wetgevingen.” Thijs Neutel (38) is melkveehouder in het Groningse Saaksum. Hij draaide vorig jaar mee in een proef waarbij hij meer mest mocht uitrijden en bewijst nu met cijfers dat hij mínder stikstof in zijn bodem heeft dan voorheen.

NOS

24 februari 2024

Bozen boeren hebben geprobeerd een bezoek van de Franse president Macron aan een grote landbouwbeurs te voorkomen. Kort nadat die aankwam bij de Salon International de l’Agriculture in Parijs bestormden enkele tientallen mensen de congreshal en probeerden ze bij hem in de buurt te komen. Bewakers…

Gebouwde omgeving

NOS

24 februari 2024

De grote brand in Valencia roept herinneringen op aan het dodelijke inferno van 2017 in de Grenfell-toren in Londen. Ooggetuigen nu melden net als toen dat het vuur zich razendsnel via de gevelbekleding van het gebouw verspreidde. Door die tragedie stond de brandveiligheid in woonflats in heel Eu…

PZC

23 februari 2024

Een warmtepomp van bijna 3 meter in de achtertuin? Ammehoela, dacht Ron van Lingen. Hij ging samen met een buurvrouw langs alle huizen in de buurt om dat tegen te houden.

23 februari 2024

The European Commission is ready to approve the first payment for Poland from the EU Recovery and Resilience Facility, which could happen as soon as this week.

21 februari 2024

The Recovery and Resilience Facility (RRF), the EU’s recovery instrument at the heart of the €800 billion NextGenerationEU plan, is now halfway through its lifetime.

21 februari 2024

Creating a new European fund to support coal regions – the Just Transition Fund – may look like a positive step for disadvantaged areas, but its administration is complex, costly and threatens its effective use, warns a new Czech study based on interviews with officials.

Circulaire economie

PZC

24 februari 2024

Gemeenten zijn boos op het Afvalfonds Verpakkingen. Dat keurt steeds vaker partijen afval af. Daardoor krijgen de lokale overheden geen geld, en voor die kosten draaien de burgers uiteindelijk op. ,,Als dit lang duurt, gaat dit ten koste van de bibliotheek of het zwembad.”

23 februari 2024

Initiatieven op het gebied van de circulaire economie komen over het algemeen te weinig naar voren in het klimaatbeleid van EU-lidstaten, terwijl meer transparantie op dit gebied zou helpen met emissiereductie.

23 februari 2024

Tony’s Chocolonely moet van een Duitse rechter zijn repen met een op Milka lijkende verpakking uit de schappen halen. De zaak was aangespannen door Milka-moederbedrijf Mondelez, dat niet gelukkig was met de stap van Tony’s.

23 februari 2024

Dat de transitie naar een circulaire economie ruimte nodig heeft, is bekend. Maar hoeveel precies en hoe we ervoor gaan zorgen dat we die ruimte straks ook daadwerkelijk hebben, zijn nog open vragen.

23 februari 2024

Het klinkt in eerste instantie als de omgekeerde wereld, van natuurlijke textielvezels kunststof maken. Toch is een (deels Gronings) project om dat te realiseren in potentie een grote stap op weg naar een duurzame wereld.