Klimaat- en energienieuws

Publieke Zaken zorgt dat u altijd op de hoogte bent van het laatste nieuws. Wilt u dagelijks dit nieuws in uw inbox krijgen? Neem dan contact op.

Ga direct naar:

24 juli 2021

In de Cuyperskerk in Sas van Gent is tijdens de renovatie van de kerk achter de kachel een graf ontdekt. Vroeger was de begraafplaats van de stad op de plek waar de kerk nu staat, maar al die graven hoorden geruimd te zijn. Dat maakt de vondst bijzonder, maar er zit een reden achter.

FD

24 juli 2021

Daarbij gaat het dan vooral over de bijdrage van €1,75 mln die het provinciebestuur daaraan wil leveren.

24 juli 2021

Door de overstromingen in Limburg voelt Nederland de hete adem van de klimaatcrisis in zijn nek. Welke lessen kunnen we uit deze plotselinge ramp trekken? En belangrijker nog: gebeurt er iets met die lessen? Vijf reacties.

NOS

24 juli 2021

Een ruime meerderheid van Provinciale Staten in Limburg wil per se niet meebetalen aan de verhuizing van het DSM-hoofdkantoor van Heerlen naar Maastricht. Het provinciebestuur heeft 1,75 miljoen euro uitgetrokken als bijdrage aan de verhuiskosten van de chemiegigant, maar die ontwikkeling is omst…

24 juli 2021

BIERUM – De familie Uil uit Bierum heeft een dinerbon verdiend door lege batterijen in te leveren.

Elektriciteit

24 juli 2021

BIERUM – De familie Uil uit Bierum heeft een dinerbon verdiend door lege batterijen in te leveren.

24 juli 2021

Vechten tegen de bierkaai is het. Soms voel ik me als Don Quichot, verwikkeld in een eeuwig hopeloze strijd. In mijn geval niet tegen windmolens, maar tegen pakjes en zakjes. Steeds meer mensen zeggen die nimmer te gebruiken, terwijl de schappen in de supermarkt alsmaar voller raken met alwéér ni…

24 juli 2021

De algensoort Chlorella sorokiniana kan succesvol worden gekweekt op het spoelwater van pluimveestallen. Deze microalg is bestand tegen een hoge concentratie ammonium. De geproduceerde biomassa had een goede nutriëntensamenstelling.

24 juli 2021

Dat ideaal van autarkisch wonen, zonder gas of riool, is belastend voor de natuur en zeker niet duurzaam, betoogt architect Reimar von Meding.

24 juli 2021

Lokale duurzame energie-initiatieven van agrarisch ondernemers kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de lokale energiedoelstellingen zoals opgenomen in de Regionale Energiestrategie (RES). Dat stelt CDEB, de coöperatie van kalverhouders in de regio de Baronie.

Mobiliteit

24 juli 2021

In de EU zijn in het afgelopen kwartaal 210.298 volledig elektrische auto’s geregistreerd, een toename van 231,6 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Daarmee springt het marktaandeel van volledig elektrische auto’s in de totale verkoop van 3,5 naar 7,5 procent, zo laat branc…

23 juli 2021

General Motors roept opnieuw Chevrolet Bolt-modellen terug, omdat zeker twee auto’s in brand zijn gevolgen. Het gaat wereldwijd om in totaal 69.000 elektrische auto’s, nadat er in november 2020 al 50.000 voertuigen zijn teruggeroepen.

FD

23 juli 2021

Vorig jaar moest het autoconcern ook al elektrische auto’s terugroepen, omdat de accu vlam kon vatten.

23 juli 2021

De Europese Commissie heeft onlangs een pakket maatregelen voorgesteld om het EU-beleid rondom klimaat, energie, landgebruik, vervoer en belastingen zo af te stemmen dat de netto broeikasgasemissies tegen 2030 met minstens 55 procent kunnen worden verlaagd, ten opzichte van het niveau van 1990. D…

23 juli 2021

Vanaf 1 juli 2021 richt Havenbedrijf Rotterdam het Havenomgevingsfonds op. In dit fonds is jaarlijks 1 miljoen euro beschikbaar voor projecten die bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving in de directe omgeving van het Rotterdamse havengebied.

Landbouw

24 juli 2021

De Deense landbouw kampt de komende jaren met personeelsgebrek, omdat er steeds minder Oost-Europeanen seizoenswerk willen doen. Over enkele jaren worden al tekorten van enkele duizenden medewerkers verwacht. In feite is de curve voor de instroom van buitenlandse arbeid meer afgevlakt dan eerder …

24 juli 2021

Slachterij Gosschalk in het Gelderse Epe moet na bijna drie weken sluiting nog steeds dicht blijven. Dat bevestigt een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit na berichtgeving van Omroep Gelderland.

24 juli 2021

Slachterij Gosschalk in het Gelderse Epe moet na bijna drie weken sluiting nog steeds dichtblijven. Dat bevestigt een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit na berichtgeving van Omroep Gelderland.

24 juli 2021

Agrariër Doeko van ’t Westeinde voelt zich in het nauw gebracht door het stikstofbeleid. Hij wijst erop dat boeren al veel hebben gedaan om de uitstoot van stikstof in te dammen. ‘Krankzinnig en onhoudbaar’, noemt Van ’t Westeinde de stikstofmaatregelen.

FD

24 juli 2021

De toezichthouder NVWA heeft twee keer een verbeterplan afgekeurd, een derde is nog niet ontvangen.

Gebouwde omgeving

23 juli 2021

Het subsidiebedrag voor inpandige kosten in de Subsidieregeling Aardgasvrije Huurwoningen (SAH) gaat niet omhoog nu ook elektrische kookvoorzieningen daaruit kunnen worden betaald. Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt dat ook zonder het bedrag te verhogen een deel van de woningen hier al v…

23 juli 2021

Maandelijkse update werkend stelsel Omgevingswet – juli 2021 13.09-26 – luchtfoto Anouk Post vr 23/7/2021 – 08:41 Vanaf nu informeren we u maandelijks over de stand van zaken van het werkend stelsel van de Omgevingswet. We nemen u elke maand mee in de ontwikkeling van het DSO, laten zien wat u de…

22 juli 2021

European Commission Press release Brussels, 22 Jul 2021 The Commission has short-listed 11 new projects worth €120 million from Horizon Europe, the biggest European research and innovation programme (2021-2027), for supporting and enabling urgent research into the coronavirus and its variants.

22 juli 2021

Consultatie verzamel-AMvB Omgevingswet 2022, denkt u mee? aansluiten-dso-2.jpg Anouk Post do 22/7/2021 – 15:38 De Verzamel-AMvB’s Omgevingswet 2022, bestaande uit wijzigingen in de vier AMvB’s van de Omgevingswet toetsen wij graag met de praktijk. De consultatie voor de Verzamel-AMvB’s Omgevingsw…

22 juli 2021

De Verzamel-AMvB Omgevingswet 2022 ligt per 16 juli ter inzage via internetconsultatie. Het document bevat technische wijzigingen in de vier AMvB’s van de Omgevingswet: het Besluit activiteiten leefomgeving, het Besluit bouwwerken leefomgeving, het Besluit kwaliteit leefomgeving en het Omgevingsb…

Circulaire economie

24 juli 2021

In de Cuyperskerk in Sas van Gent is tijdens de renovatie van de kerk achter de kachel een graf ontdekt. Vroeger was de begraafplaats van de stad op de plek waar de kerk nu staat, maar al die graven hoorden geruimd te zijn. Dat maakt de vondst bijzonder, maar er zit een reden achter.

24 juli 2021

De dagelijkse boodschappen zullen duurder worden. Dit komt door kostenstijgingen voor grondstoffen van producten, zoals granen en palmolie, maar ook duurdere verpakkingen en vervoer. Producenten als Unilever en Procter & Gamble zien geen andere keus dan deze door te berekenen aan supermarkten…

23 juli 2021

Hungary was unable to reach a deal with Norway, Iceland and Liechtenstein over how grants would be disbursed.

PZC

23 juli 2021

Bij de productie van kroketten van Plus is iets verkeerd gegaan: in een onbekend aantal verpakkingen stoofvleeskroketten zijn garnalenkroketten beland. Omdat garnalen niet op het etiket staan, zijn de snacks teruggeroepen.

23 juli 2021

Onderzoek onder beursgenoteerde bedrijven toont aan dat hoe hoger de circulariteit van een bedrijf, hoe lager het risico op wanbetaling op schulden en hoe stabieler het rendement op aandelen.