Klimaat- en energienieuws

Publieke Zaken zorgt dat u altijd op de hoogte bent van het laatste nieuws. Wilt u dagelijks dit nieuws in uw inbox krijgen? Neem dan contact op.

Elektriciteit

28 september 2022

De overheid moet financieel participeren en verantwoordelijkheid dragen als zij besluit dat kernenergie een rol moet spelen in de toekomstige energievoorziening. Dat concluderen twee studies naar kernenergie die de minister voor Klimaat en Energie naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

PZC

28 september 2022

De aangekondigde tariefswijzigingen van Eneco worden gewoon per 1 oktober doorgevoerd. Dat meldt een woordvoerder aan deze site. Hiermee gaat het bedrijf in tegen de Autoriteit Consument en Markt. Andere leveranciers doen waarschijnlijk hetzelfde.

FD

28 september 2022

Per 1 oktober stijgt de rekening bij Eneco, Greenchoice en Vattenfall. Volgens toezichthouder ACM moet zo’n tariefswijziging minimaal dertig dagen van tevoren worden aangekondigd.

28 september 2022

De provincie Groningen zit in een spagaat nu twee concurrerende plannen voor windmolens bij de Eemshaven elkaar gaan bijten.

28 september 2022

Rusland levert nog steeds verrijkt uranium aan westerse kerncentrales. Maar de druk neemt toe om daar net als met aardgas, olie en steenkool een eind aan te maken. “Rusland is een grote verrijker van uranium, maar het land gaat de komende jaren steeds meer geïsoleerd worden van de westerse wereld…

Mobiliteit

28 september 2022

Bij de bussen van Keolis is opnieuw een probleem ontdekt. Het gaat om de elektrische rolstoelplank. Er zit een fout in de software. Bij alle bussen is de plank daardoor uitgeschakeld.

28 september 2022

Bij de bussen van Keolis is opnieuw een probleem ontdekt. Het gaat om de elektrische rolstoelplank. Er zit een fout in de software. Bij alle bussen is de plank daardoor uitgeschakeld.

28 september 2022

Een elektrisch vliegtuig van de fabrikant Eviation heeft dinsdag zijn eerste testvlucht gemaakt. Het toestel maakte een vlucht van ongeveer acht minuten.

28 september 2022

In het regeerakkoord is opgenomen om de vrijstelling van BPM afdracht voor bestelwagens af te schaffen. Een zeer zorgelijke ontwikkeling die de duurzaamheid en de concurrentiekracht van het Nederlandse bedrijfsleven ernstig zal schaden. RAI Vereniging, VNO-NCW, MKB Nederland en 6 andere onderneme…

28 september 2022

Door de energiecrisis hebben elektrische voertuigen de wind in de zeilen. Dit ondanks het feit dat ook de elektriciteitsprijs fors is gestegen. Het aantal elektrische auto’s neemt hard toe. Maar ook de elektrische motorfiets wint aan populariteit zo merkt het Amerikaanse Zero, een van de grootste…

Landbouw

28 september 2022

European Commission Statement Brussels, 28 Sep 2022 Tomorrow, 29 September will be World Heart Day. On this occasion, the Commissioner for Health and Food Safety, Stella Kyriakides, made the following statement

28 september 2022

Het concept van de derogatiebeschikking van de Europese Commissie is bekendgemaakt. Daarin staan naast de afbouw van de derogatie ook de andere voorwaarden die Nederland krijgt opgelegd. De beschikking raakt zowel de veehouderij als de plantaardige sectoren.

28 september 2022

Wolven en landbouw moeten naast elkaar bestaan. Europees Milieucommissaris Virginius Sinkevicius vindt niet dat de jacht op wolven weer opengesteld moet worden. De nadruk moet volgens Sinkevicius komen te liggen op de bescherming van grazend vee door het plaatsen van hekken en het bouwen van nach…

28 september 2022

Het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) gaat in 2023 in. De adviseurs van Arvalis gaan de komende tijd in een reeks artikelen in op het nieuwe GLB, de voorwaarden en de mogelijkheden van de nieuwe regeling.

NRC

28 september 2022

Minder eiwit in veevoer, scherpere pachtregels, meer mogelijkheden voor onteigening en uitkoop van boeren. Provincies adviseren het Rijk een strengere aanpak om de doelen voor stikstofreductie te halen.

Gebouwde omgeving

28 september 2022

Het versnellen van de duurzame transitie in Nederland. Dat is de missie van Springtij. Sinds dit jaar is ook Bouwend Nederland partner. Joep Rats: “Springtij is een goede plek om de transitie naar een duurzame samenleving te verkennen en met elkaar vorm te geven. We kunnen veel leren van de trans…

28 september 2022

Als huiseigenaren erover mochten stemmen, zou woonminister Hugo de Jonge (CDA) afzien van zijn omstreden plan voor een verplichte hybride warmtepomp vanaf 2026. Uit een enquête blijkt dat driekwart van de eigenaren het plan niet steunt. Bijna de helft wil dan snel nog een gewone gasketel installe…

27 september 2022

Coöperatie DEP gaat voor het eerst in haar geschiedenis betalen voor pluimveemest. De coöperatie heeft samen met Biomassacentrale (BMC) Moerdijk besloten de tarieven te koppelen aan de elektriciteitsprijs. Ook neemt BMC Moerdijk de transportkosten voortaan voor zijn rekening.

27 september 2022

Poland will file a complaint against the European Commission before the EU Court in Luxembourg if it continues to block funds from the Recovery and Resilience Facility destined to Poland, announced Deputy Foreign Minister Marcin Przydacz. In an interview with…

26 september 2022

Hou je de boot af bij bodemenergie, dan komen ook andere vormen van hernieuwbare warmtevoorziening in de knel, waarschuwt Frank Agterberg, voorzitter Branchevereniging Bodemenergie en Vereniging Warmtepompen. Er moet meer aandacht komen voor bodemenergie. “Bodemenergie is de sleutel voor veel and…

Circulaire economie

28 september 2022

European Commission Questions and answers Brussels, 28 Sep 2022 What is minimum income? Minimum income is a monetary benefit of last resort to fill the gap to reach a certain level of income for households that do not have e…

28 september 2022

European Commission Press release Brussels, 28 Sep 2022 Today, the Commission adopted two proposals to adapt liability rules to the digital age, circular economy and the impact of global value chains.

FD

28 september 2022

Het familiebedrijf uit Denemarken profiteerde van een grote vraag naar zijn plastic bouwsteentjes en de opening van meerdere filialen.

28 september 2022

Afvalbeheer is geen oorlog, maar al decennia een serieus spel met soms veranderende spelregels. Met de komst van een vergoeding voor de inzameling en verwerking van verpakkingsafval van bedrijven staat een nieuw spel op stapel, waarvan de spelregels nog niet duidelijk zijn.

28 september 2022

Vroeger werden peilschalen gemaakt van emaille. Deze moesten later plaatsmaken voor vervangers van gerecycled plastic. In de Waalwijk staat nu een nóg duurzamere variant.