Klimaat- en energienieuws

Publieke Zaken zorgt dat u altijd op de hoogte bent van het laatste nieuws. Wilt u dagelijks dit nieuws in uw inbox krijgen? Neem dan contact op.

Ga direct naar:

1 december 2021

Koninklijke DSM heeft deze week een overeenkomst getekend voor de overname van het Noorse bedrijf Vestkorn Milling. Dat is een producent van plantaardige eiwitproducten.

1 december 2021

Hoogheemraadschap van Rijnland controleert boeren en tuinders in Zuid-Holland op het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen. Hiermee hoopt het hoogheemraadschap verontreiniging van de sloot zoveel mogelijk te voorkomen en te beperken.

1 december 2021

De klimaatcrisis is vooral veroorzaakt door machtige, hebzuchtige en gewelddadige mannen. Volgens de Indiase auteur en filosoof Vandana Shiva zijn de vernietiging van de natuur en de marginalisering van vrouwen met elkaar verbonden. Ecofeminisme is een antwoord.

FD

1 december 2021

Het Rijk en de provincie Noord-Holland willen de uitstoot van de staalfabrikant verder inperken om de luchtkwaliteit in de regio IJmond te verbeteren.

1 december 2021

De innovatieve autobandenrecycler Black Bear Carbon op industriesite Chemelot worstelt met een vet probleem. De groene ambities botsen op verouderde wetgeving, die te weinig rekening houdt met circulariteit.

Elektriciteit

1 december 2021

The Glasgow climate pact calls on signatories to update their targets next year.

1 december 2021

Elektriciteitsbeurs Epex Spot start in het tweede kwartaal van 2022 een pan-Europese beurs voor garanties van oorsprong (GVO’s) voor groene elektriciteit. Volgens het bedrijf zal dat helpen de prijsvorming duidelijker en transparanter te maken. Omdat er momenteel nog relatief weinig handel plaats…

PZC

1 december 2021

OOSTBURG – De gemeente Sluis zet vol in op een zonnepark bij het verdeelstation in Oostburg van twintig hectare groot. Direct omwonenden mogen meedenken over het ontwerp en profiteren mee, belooft de gemeente.

1 december 2021

De batterij bedrijven die niet langer in zee wil met de Meilandjes, levert de televisiefamilie een groot probleem op. Maar ze zullen er niet direct fans door verliezen, schat imagodeskundige Zabeth van Veen in.

1 december 2021

Batteries made with zero-emission lithium from geothermal plants in Germany could power one million vehicles per year by the mid-2020s, according to Vulcan Energy, a company setting out to produce climate neutral lithium in Europe.

Mobiliteit

NOS

1 december 2021

De vier grote steden zijn het roerend met elkaar eens: de auto heeft te lang te veel ruimte gekregen in steden, met een groot aantal verkeersslachtoffers tot gevolg. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht vragen het kabinet en de Tweede Kamer daarom om de maximumsnelheid op alle wegen in de be…

1 december 2021

Energieleverancier Vattenfall breidt met 8000 laadpalen voor elektrische auto’s uit in Nederland. Met installatiebedrijf BAM wordt begonnen in 68 gemeenten in Noord-Brabant en Limburg, zo hebben de bedrijven woensdag bekendgemaakt.

NOS

1 december 2021

Tel Aviv is de duurste stad om in te leven, volgens een jaarlijks onderzoek van The Economist Intelligence Unit. Hoofdreden is volgens de onderzoekers dat de Israëlische munt, de sjekel, in waarde is toegenomen ten opzichte van veel andere munten. Dat komt vermoedelijk mede door de snelle corona-…

1 december 2021

Energieleverancier Vattenfall gaat samen met bouwbedrijf BAM achtduizend laadpalen voor elektrische auto’s plaatsen in de provincies Noord-Brabant en Limburg. Iets meer dan de helft van de palen wordt proactief geplaatst op plekken waar de inwoners nog geen aanvraag hebben ingediend.

1 december 2021

Energieleverancier Vattenfall breidt met 8000 laadpalen voor batterijauto’s uit in Nederland. Met installatiebedrijf BAM wordt begonnen in 68 gemeenten in Noord-Brabant en Limburg, zo maken de twee bedrijven woensdag bekend.

Landbouw

1 december 2021

Hoogheemraadschap van Rijnland controleert boeren en tuinders in Zuid-Holland op het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen. Hiermee hoopt het hoogheemraadschap verontreiniging van de sloot zoveel mogelijk te voorkomen en te beperken.

1 december 2021

Tom Levitt, landbouw-en voedselverslaggever van de Britse krant The Guardian, ging eerst naar Den Haag om van Tjeerd de Groot (D66), Leonie Vestering (Partij voor de Dieren) en Derk Boswijk (CDA) te horen of ze iets zien in het uitkopen van boeren in de buurt van natuurgebieden. Hij denkt dat dit…

1 december 2021

De uitstoot van vooral ammoniak moet omlaag. Nu zijn er een aantal hoopvolle innovaties op dat gebied, denk aan de Lely Sphere die vorige week de Agribusiness Award binnensleepte, maar ook de andere kanshebbers die stikstof reduceren. Moet de politiek niet meer inzetten op innovaties om uit te st…

1 december 2021

ZuivelNL heeft voor 2022 een te besteden budget van 10,3 miljoen euro. Dit is circa 3 miljoen euro méér ten opzichte van de verwachte lasten in 2021. De focus van het nieuwe budget ligt op de thema’s Onderzoek & Innovatie, Diergezondheid & Dierenwelzijn, Voedselveiligheid en Duurzaamheid.

1 december 2021

Provincie Noord-Brabant stelt 460.000 euro beschikbaar voor boeren die een innovatief stalsysteem toepassen dat de emissies omlaag brengt. De subsidieregeling First Movers stimuleert veehouders om te investeren in nieuwe stalsystemen die emissies bij de bron aanpakken en anticiperen op een duurza…

Gebouwde omgeving

30 november 2021

Een goede warmtepomp voor een wat oudere woning blijkt nog niet zo eenvoudig. Er zitten haken en ogen, en vooral ook veel euro’s, aan. Dus misschien moet ik maar heel simpel beginnen: met een airco.

30 november 2021

Tot 25 november 2021 lag de ontwerpversie van de ‘Omgevingsvisie Lansingerland: verbonden, vindingrijk en gezond’ ter inzage. Glastuinbouw Nederland heeft, mede namens de afdeling Midden Zuid-Holland van LTO Noord, een zienswijze ingediend.

30 november 2021

Mensen met een woning die wordt verwarmd door een warmtepomp, zijn over het algemeen buitengewoon tevreden. Ze geven de elektrische en dus duurzame manier van verwarmen in hun huis gemiddeld een 8. Een klein deel ervaart minder comfort en dat kan te maken hebben met slechte voorlichting, zo concl…

AT5

29 november 2021

Ruim vierduizend huizen in Zuidoost en Nieuw-West worden versneld aangesloten op het warmtenet. Het gaat met name om sociale huurwoningen. De gemeente, woningcorporaties, Vattenfall en Westpoort Warmte werken samen om dat te realiseren. De gemeente heeft voor de Transitievisie Warmte per buurt on…

29 november 2021

In Nieuw-West en Zuidoost kunnen vier buurten met vierduizend huizen al de komende jaren van het aardgas af. Ook zonder renovatie, maar met meer isolatie krijgen de huurwoningen een aansluiting op het warmtenet. Tenminste, als de huurders daarmee instemmen.

Circulaire economie

1 december 2021

There has never been a better time to push for European integration. With pro-European governments in France, Italy and Germany, reform of the bloc seems to be within reach – for the first time in years.  The shift is especially…

1 december 2021

Samen met grote bierbrouwers kijken kleinere brouwers naar mogelijkheden om over te stappen op herbruikbare bierflesjes. Daarnaast lijkt blik een steeds interessantere optie.

1 december 2021

Verpakkingen op basis van fossiele brandstoffen zijn volgens Stora Enso goed voor 40 procent van al het plastic op aarde. Het bedrijf komt nu met een hernieuwbaar alternatief.

1 december 2021

De methodologie voor de levenscyclusanalyse van het gezamenlijke onderzoekscentrum van de Europese Commissie heeft tot flinke kritiek geleid bij de Europese bioplasticsindustrie.

1 december 2021

De hoeveelheid verpakkingsmateriaal in Britse supermarkten is sinds 2018 met 10 procent gedaald. Ook is de hoeveelheid gerecycled materiaal verdubbeld.