Klimaat- en energienieuws

Publieke Zaken zorgt dat u altijd op de hoogte bent van het laatste nieuws. Wilt u dagelijks dit nieuws in uw inbox krijgen? Neem dan contact op.

Elektriciteit

23 mei 2024

Wat goed is voor het individu, is niet per se goed voor de samenleving als geheel. Dat dilemma speelt nadrukkelijk mee in de warmtetransitie. Dat blijkt opnieuw uit een onderzoek van adviesbureau Berenschot. Gekeken werd naar het verschil in nationale meerkosten tussen de overstap van een grote H…

23 mei 2024

Opiniestuk van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). Nederland wil het tempo van de energietransitie opvoeren om zo snel mogelijk onafhankelijker te zijn in onze energievoorziening. Echter, voor veel projecten […] Het bericht Leer van de lng-terminal en versnel de energietransitie ve…

PZC

23 mei 2024

Stroom terugleveren mag mensen met zonnepanelen geen geld meer kosten. Dat staat in een voorstel van NSC-Kamerlid Wytske Postma, dat volgens haar ook steun heeft van de andere coalitiepartijen PVV, VVD en BBB. Donderdag debatteert de Tweede Kamer hierover.

NOS

23 mei 2024

De Tweede Kamer wil af van de extra kosten die steeds meer energiebedrijven opleggen aan particulieren die met zonnepanelen opgewekte energie terugleveren aan het stroomnet. Volgens de betrokken energiebedrijven zijn de kosten die verbonden zijn aan het terugleveren toegenomen en moeten die niet …

23 mei 2024

De Tweede Kamer grijpt in op de energiemarkt. Een ’boete’ betalen voor het terugleveren van stroom die wordt opgewekt met zonnepanelen wordt wettelijk verboden.

Mobiliteit

PZC

23 mei 2024

Zijn elektrische auto’s nu wel of niet extra gevoelig voor brand? Lezer Eddy Cretier vraagt zich af waarom ze eigenlijk niet om die reden uit parkeergarages geweerd worden. Onze auto-expert Niek Schenk geeft antwoord.

23 mei 2024

Daar gaan we weer: ook overdag 130 kilometer per uur over de snelweg. Jammer dat de nieuwe coalitie dit niet aangrijpt om het elektrisch rijden te stimuleren.

FD

22 mei 2024

Moet Duitsland nog wel waterstoftechnologie in het vrachtvervoer stimuleren? Of is de toekomst elektrisch? Daarover woedt een stevige discussie.

22 mei 2024

KLM vliegt vanaf juli voorlopig niet meer op de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij zegt dat klanten terughoudend zijn bij het boeken.

22 mei 2024

Nadat de truck met verlengde cabine al eerder was toegestaan in de motor­wagen (+ aanhanger) en trekker-oplegger combinatie is deze per 13 mei ook officieel toegestaan in de LZV.

Landbouw

23 mei 2024

Twee melkveehouders zullen hoogstwaarschijnlijk toch agrarische gronden moeten inleveren voor de aanleg van een fietspad in het Drentse Aalden.

23 mei 2024

De nieuwe coalitie gooit het huidige landbouw- en stikstofbeleid grotendeels in de prullenbak. Heb je meer vertrouwen in de toekomst van je bedrijf en de melkveesector dankzij het hoofdlijnenakkoord? Stem op onze stelling en licht je antwoord toe.

23 mei 2024

Natuur en landbouw kunnen samen optrekken en over en weer profijt van elkaar hebben. ‘Maar het is aan ieder bedrijf dat passend in te vullen’, zegt onderzoeker Boki Luske van het Louis Bolk Instituut, een van de auteurs van het lesboek Natuurinclusieve landbouw in de praktijk.

NOS

23 mei 2024

Bij een melkveehouder in de Amerikaanse staat Michigan is vogelgriep vastgesteld. Het is waarschijnlijk het tweede geval dat bij mensen is veroorzaakt door een uitbraak bij Amerikaanse melkkoeien. De patiënt had milde oogklachten en is inmiddels hersteld, lieten de gezondheidsautoriteiten in Mich…

NOS

23 mei 2024

Op de Internationale Dag van de Biodiversiteit is er voor de Nederlandse natuur weinig te vieren. “Nederland is kampioen in biodiversiteitsverlies, in Europa en eigenlijk zelfs wereldwijd”, zegt emeritus hoogleraar ecologie Louise Vet, initiatiefnemer van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Het…

Gebouwde omgeving

23 mei 2024

En weer is het raak: de koude-afgifte aan woningen in Nieuwveense Landen werkt sinds vrijdag niet. Nogal wat bewoners die aangesloten zijn op het warmtenet in deze wijk zijn leverancier MeppelEnergie helemaal zat. Voor de zoveelste keer is er iets mis. Er lopen inmiddels tenminste drie procedures…

PZC

22 mei 2024

Over de haperende oude cv-installatie hoeven ze het bij voetbalvereniging S.V. Duiveland niet meer te hebben. Presentator John Williams komt het bestuur zaterdag een warmtepomp overhandigen.

22 mei 2024

Verzamelbesluit Omgevingswet IENW bodem en water 2025.

21 mei 2024

Eindhoven, 21 mei 2024 – Interconnect op Park Forum gaat restwarmte leveren aan de gemeente Eindhoven in plaats van biomassa voor het warmtenet Meerhoven. De burgemeester en wethouders van Eindhoven schetst dit plan als voorkeursalternatief. Het voorstel wordt nu verder uitgewerkt inclusief finan…

CDA

21 mei 2024

Op 13 mei gaf politiek leider Henri Bontenbal een referaat bij het derde Lubbers-Symposium georganiseerd in samenwerking door het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA en de denktank Socires over het thema ‘ecologisch burgerschap’. In zijn referaat stond Henri stil bij de notie van ecologisch b…

Circulaire economie

22 mei 2024

Theatergezelschap Peergroup heeft voor de voorstelling ‘Atropos’ uit restmaterialen op een weiland een ‘kathedraal’ gebouwd. Doel is laten zien dat hergebruik noodzakelijk en onvermijdelijk is.

22 mei 2024

In a compromise text seen by Euractiv, which will be discussed until Thursday (23 May), the Belgian presidency of the EU Council aims to overcome the main obstacle for EU countries to reach a common position on the controversial rules on last-generation biotech crops.

22 mei 2024

De grote diversiteit aan flessentypes is voor de horecasector een belemmering om over te stappen op meer hergebruik van wijnflessen.

22 mei 2024

Venlo wil via een marktconsultatie achterhalen hoe de inzameling van restafval, gft, pmd, glas en opk het beste kan worden georganiseerd in de gemeente.

22 mei 2024

HVC deelde begin dit jaar haar droom over een afvalvrije wereld. De grootste publieke afvalverwerker van Nederland zet daarbij een volgende stap van afval scheiden naar afval voorkomen. Blijft het bij een droom, of gaat het om een realistische ambitie? Een gesprek over draagvlak en gedragsverande…