Interview

19 oktober 2023

In gesprek met Marick Wijnands: “De thema’s waar we ons bij Publieke Zaken mee bezighouden zijn constant in ontwikkeling”

In deze interviewreeks gaan we het gesprek aan met verschillende medewerkers van Publieke Zaken. Deze keer spreken we Marick Wijnands die als stagiair bij Publieke Zaken begon en inmiddels werkzaam is als werkstudent.

Wat is de naam van je huidige functie?

Ik ben werkzaam bij Publieke Zaken als werkstudent politiek analist.

 

 

Hoe ben je bij Publieke Zaken terecht gekomen? Kun je je ontwikkeling binnen Publieke Zaken beschrijven? 

Ik ben als stagiair bij PZ terecht gekomen tijdens mijn tussenjaar. Bij PZ ben ik als stagiair ingewerkt op de monitor Mijn Publieke Zaken en deed ik gelijk veel kennis op bij de interne portefeuille overleggen. Na afloop van mijn stage kreeg ik de kans om op parttimebasis aan te blijven als politiek analist. Hierbij houd ik me bezig met het opstellen van (twee)wekelijkse lobbyupdates voor klanten, informatievoorziening middels Mijn Publieke Zaken en het inwerken van nieuwe collega’s en stagiairs.

 

Welk beeld dat je van tevoren van dit werk/Publieke Zaken had, bleek in de praktijk heel anders te zijn? 

Voorafgaand aan mijn stage wist ik nog niet goed wat public affairs inhield en vond ik ‘de lobby’ maar een abstract begrip. Doordat ik vanaf dag 1 gelijk meedraaide in het team kreeg ik een veel beter inzicht in wat het public affairs vak inhoudt. Het taboe van de lobby is er daarom voor mij af en ik ben beter het belang van het vak in gaan zien.

 

Kun je een werkdag omschrijven? Wat was je leukste werkdag bij Publieke Zaken? 

De ochtend start ik net als de rest met een praatje over hoe de dag eruit komt te zien en wie waar mee bezig is. Bij mij houdt dit vaak in dat ik een debat volg, documenten voorzie van een duiding en deze duidingen publiceer op Mijn Publieke Zaken. Daarnaast heb ik op de dagen dat ik dagcoördinator ben de verantwoordelijkheid over de coördinatie van de debatten die op de planning staan en de documenten die we van duidingen voorzien. Ook de eerdergenoemde (twee)wekelijkse lobbyupdates, opdrachten voor adviseurs en interne overleggen zijn centrale onderdelen van mijn dagen op kantoor.

 

Wanneer is jouw werkdag geslaagd? Heb je wat bereikt waar je het meest trots op bent? En wat zou je nog graag willen bereiken?

Mijn werkdag is geslaagd wanneer ik positieve geluiden hoor vanuit de klanten over hetgeen waar je aan gewerkt hebt. Dat kan gaan over duidingen van debatten of Kamerbrieven, maar ook over advies gerelateerd werk dat de klant verder helpt.

 

Wat maakt werken in deze branche leuk? Welke ontwikkelingen maken dit bijvoorbeeld interessant? Wat is het meest waardevolle dat je hebt geleerd bij Publieke Zaken? 

Het leuke aan het werken in deze branche is de veelzijdigheid aan informatie die je te horen en te lezen krijgt. De thema’s waar we ons bij PZ mee bezighouden zijn constant in ontwikkeling en dat maakt het leuk om dat alles mee te krijgen. Daarnaast is het leuk om de politiek van dichtbij te volgen en te zien en te horen welke politieke sentimenten leven bij het bedrijfsleven. Met de verkiezingen in aantocht is het daarmee extra interessant om te zien wat de koers is die er voor de komende jaren ingezet zal worden.

 

Wat is je favoriete gespreksonderwerp met collega’s tijdens de pauze?  

Net als mij zijn veel collega’s politieke junkies. Ik blijf het daarom leuk vinden om tijdens de lunch van collega’s te horen hoe ze aankijken tegen de recente politieke ontwikkelingen, maar ook wat de laatste politieke geruchten zijn.

Geschreven door:

Publieke Zaken

Verder lezen