Interview

02 juni 2023

In gesprek met Hannah Baars & Sjoerd Hopman: “Het is gaaf om dit allemaal van dichtbij mee te kunnen maken”

In deze interviewreeks gaan we het gesprek aan met verschillende medewerkers van Publieke Zaken. Deze keer spreken we met onze stagiairs Hannah Baars en Sjoerd Hopman over hun ervaring bij Publieke Zaken. Ze vertellen meer over hun achtergrond, takenpakket en over wat zij het leukst vinden aan hun stage.

Hoe zijn jullie bij Publieke Zaken (PZ) terecht gekomen, en kunnen jullie je ontwikkeling binnen PZ beschrijven?

 

Hannah: Na een bachelor in International Relations & Organisations en een bachelor Filosofie, wilde ik tijdens mijn master Politieke Filosofie een half jaar stage lopen om meer praktijk ervaring op te doen. Ik heb de Nederlandse politiek en debatteren altijd super interessant gevonden, maar met Public Affairs was ik echter niet bekend. Via LinkedIn kwam ik toevallig de vacature voor stagiair tegen, en na een telefoontje over de functie heb ik meteen vol enthousiasme gesolliciteerd. Zo ben ik eigenlijk toevallig op een plek gekomen die super goed aansluit op mijn interesse in de politiek. Ook heb ik hier nieuwe interesses ontdekt, namelijk in de energie-, klimaat- en landbouwsector. Ik wist niet zo goed wat ik moest verwachten, en was toch een beetje bang dat mijn gamma achtergrond niet goed zou aansluiten op deze branche. Dit was gelukkig niet het geval. 

Je ontwikkelt hier niet alleen razendsnel kennis over de politiek. Zonder enige voorafgaande ervaring met onderwerpen als ‘waterstof’ en de ‘energiebesparingsplicht’ word je met dit werk super snel bekend met een grote verscheidenheid aan onderwerpen. Via de politieke monitor waar je als stagiair een belangrijk onderdeel van bent, lees je super veel over de relevante thema’s. Zo ontwikkel je in een relatief korte tijd kennis over nieuwe onderwerpen. Ook door het volgen van debatten pik je snel dingen op. Na een paar maanden krijg je ook de mogelijkheid om je meer te gaan ontwikkelen op een specifiek gebied dat jij het meest interessant vindt. Door jezelf te betrekken bij adviseurs die werken in dit gebied en hen te helpen met bepaalde taken, krijg je de mogelijkheid tot meer verdieping en ontwikkeling.

 

Sjoerd: Tijdens mijn studie Politicologie ben ik een keer op bezoek gegaan bij een public affairs kantoor, wat mij toen erg beviel. De brug slaan tussen het bedrijfsleven en de politiek sprak mij erg aan. Een paar jaar later was ik klaar met mijn twee bachelors, en had ik een tussenfase van een half jaar voordat ik aan een master zou beginnen. Via internet ben ik op zoek gegaan naar public affairskantoren in Den Haag, en al snel kwam ik bij Publieke Zaken terecht. De focus op duurzaamheidskwesties vond ik aantrekkelijk, en na een prettig kennismakingsgesprek was de keuze voor mij snel gemaakt.

De eerste weken bij Publieke Zaken is het vooral veel inlezen en informatie opnemen. We hebben veel interne overleggen waar je al heel veel van leert de eerste weken. Al snel krijg je steeds meer taken, waarbij de focus als stagiair vooral ligt op het monitoren van de politiek en maatschappij. Na een tijdje krijg je ook steeds meer van het advieswerk van Publieke Zaken mee, door adviseurs te helpen met klusjes of een keer mee te gaan naar een adviesgesprek. Het meegaan naar zo’n gesprek is voor mij wel echt een doel wat ik van tevoren heb gesteld, en wat ik nog graag wil bereiken. Als stagiair wil ik zo veel mogelijk onderzoeken wat ik wil en wat bij mij past, dus wil ik graag het analytische deel en het adviserende deel van public affairs meemaken. Op dat gebied is er op dit kantoor heel veel mogelijk, maar je moet wel zelf aan de bel trekken mocht je iets willen. 

 

Dat klinkt erg leerzaam en divers, kun je eens een standaard werkdag omschrijven?

Sjoerd: Een normale werkdag begint met de ochtendcall, waarin iedereen met elkaar bespreekt wat hij of zij gaat doen die dag, en welke belangrijke dingen er op de planning staan. Daarna heb je de ruimte om je taken op te pakken hoe je dat zelf graag wilt. Onze belangrijkste taak is het bijhouden van de politieke monitor, dat houdt in dat we een grote informatiestroom verwerken om vervolgens de relevante stukken naar klanten te sturen. Regelmatig hebben we informatiesessies over relevante onderwerpen als waterstof, CCS, subsidies, of over een bepaalde portefeuille. Verder zijn we veel bezig met losse klusjes en ondersteunen we adviseurs bij hun advieswerk. We lunchen elke dag gezamenlijk op ons kantoor en elke donderdag is er een borrel op het Plein. Verder heerst er een gezellige en informele sfeer op het kantoor, waar je je snel op je gemak voelt. Iedereen is natuurlijk ook geïnteresseerd in politiek, dus er is altijd ruimte voor een leuk gesprek of een discussie over actuele onderwerpen. 

 

Super, dat klinkt goed! Wat vinden jullie tot nu toe het fijnste aan jullie stage bij PZ?

Hannah: Werken in de energie, klimaat en landbouw branche is super interessant omdat er constant nieuwe ontwikkelingen zijn en het een van de meest relevante onderwerpen van dit moment is. Geen enkele werkdag is hetzelfde omdat de ene dag het IPPC een nieuw rapport over het klimaat uitbrengt, en de andere dag een minister aankondigt dat Nederland in 2050 klimaatneutraal moet zijn. Het klimaat is naar mijn idee de grootste opgave waar de wereld voor staat, en zal ik de toekomst alleen nog maar belangrijker worden. Het is gaaf om dit van dichtbij mee te kunnen maken.  

Bij stage lopen had ik toch vaak het idee dat je als stagiair de wat ‘saaiere’ klusjes zou krijgen of geen volwaardig lid zou zijn van het team. Dat is bij PZ zeker niet het geval. Je bent een volwaardig lid van het team en krijgt veel kansen om jezelf te ontwikkelen. Door middel van het maken van agenda’s voor klanten, het helpen met presenteren bij kennissessies en andere taken ben je super betrokken. Dit heeft ook te maken met wat ik vooral mooi vind aan stage lopen bij PZ: de algemene sfeer. Het is een relatief jong team dat het erg goed met elkaar kan vinden. Zo lunchen we elke dag samen, en hebben we op de donderdagmiddag een borrel waar de opkomst hoog is. Collega’s zijn super behulpzaam, betrekken je graag bij het team en waarderen het werk dat je levert. 

Sjoerd: Mee eens! Wat mij inderdaad heel erg bevalt is de manier waarop je als stagiair betrokken wordt binnen het team. Je hebt eigenlijk dezelfde werkzaamheden als een werknemer die net begint, en je bent écht onderdeel van het team. Zo hadden we laatst een teamdag, waar we met behulp van een coach onder andere leerden welke ‘teamrollen’ we hadden en hoe we dat het beste konden gebruiken tijdens ons werk. Door als stagiair meegenomen te worden naar zulke evenementen voel je je gewaardeerd en deel van het gehele team. 

Geschreven door:

Publieke Zaken

Verder lezen