Actualiteiten / Agenda / Duurzaamheid / Politiek

02 mei 2019

Analyse programma’s Europese Verkiezingen 23 mei

Klimaat en energie is voor veel Nederlandse partijen een belangrijk thema bij de aanstaande Europese verkiezingen op 23 mei. Publieke Zaken signaleert in de verkiezingsprogramma’s een aantal overeenkomsten en verschillen.

CO2-reductie
Bijna alle partijen willen de Europese ambitie voor CO2-reductie omhoog schroeven. D66, PvdA, VVD, CU/SGP (die samen één lijst hebben in Europa) en 50PLUS willen de Europese doelstelling verhogen naar 55% in 2030 (nu 40%), om het ‘Parijs’-doel – geen CO2-uitstoot meer in 2050 – te halen. GroenLinks wil naar 60% en de Partij voor de Dieren zelfs naar 65% in 2030. Alleen het CDA laat zich niet uit over een tussendoel, maar wil wel dat Europa zich houdt aan het Klimaatakkoord van Parijs. Forum voor Democratie wil het Klimaatakkoord opzeggen.
Binnen het huidige Europese systeem van verhandelbare emissierechten (ETS) zijn bijna alle partijen het erover eens dat de prijs per ton CO2 omhoog moet, GroenLinks noemt als enige een bedrag van €40. De Partij voor de Dieren wil het ETS-systeem afschaffen.

Hernieuwbare energie
Op FvD na willen alle partijen het gebruik van fossiele brandstoffen afbouwen. Wind en zon worden het meest genoemd, alleen de VVD wil kernenergie als mogelijke bron behouden en FvD wil dat er Europees onderzoek wordt gedaan naar de mogelijkheden van een thoriumcentrale. Ook zijn de meeste partijen bereid om hier subsidiefondsen voor vrij te maken, met name voor innovatie op dit gebied, zoals de ontwikkeling van ‘superbatterijen’ (PvdA).

Circulaire economie
De VVD, PvdA, D66, GroenLinks en PvdD willen allen dat het gebruik van plastic zoveel mogelijk wordt vervangen door duurzamere alternatieven en dat er meer wordt gerecycled. D66, GroenLinks en PvdD noemen daarbij invoering van statiegeld en GroenLinks noemt tariefdifferentiatie als mogelijkheid.

Mobiliteit
Opvallend is dat alleen GroenLinks en D66 in hun programma hebben opgenomen dat fossiele brandstoffen voor auto’s volledig moeten worden uitgebannen. De andere partijen houden het bij het verscherpen van de emissienormen van auto’s. Elektrisch rijden moet volgens GroenLinks, D66, PvdA, CDA en CU/SGP gestimuleerd worden, waarbij D66 en PvdA ook nog expliciet het uitrollen van laadpaalinfrastructuur noemen en het CDA het ontwikkelen van batterijtechnologie als belangrijk element noemt.
Belangrijke rode draad is dat alle partijen, behalve Forum voor Democratie, vinden dat het ambitieniveau in de EU op het gebied van klimaat en energie omhoog moet. Aangezien deze partijen deel uitmaken van Europese groepen met ongeveer dezelfde ideeën is dit een indicator van de plannen waar de nieuwe Europese Commissie, die ergens in het najaar benoemd zal worden, mee gaat komen.

Alle verkiezingsprogramma’s zijn terug te vinden op Mijn Publieke Zaken. Voor vragen of nadere duiding, neem contact op met Julie@publiekezaken.eu.

Geschreven door:

Publieke Zaken

Verder lezen