ERS

16 januari 2024

PZ ERS in het nieuws – Economische impact van de Houthi-aanvallen? Iran kan de prijzen pas echt laten stijgen

Hoe langer het conflict in de Rode Zee voortduurt, hoe groter de economische impact op de rest van de wereld. Tesla en Volvo moeten hun autoproductie in Europa al tijdelijk stilleggen. Hans van Cleef sprak met dagblad Trouw.

Kunnen de Houthi-rebellen uit Jemen er met hun beschietingen op containerschepen echt voor zorgen dat de hele wereldeconomie een knauw krijgt? Dat de wereldhandel afneemt, en dat de prijzen in de supermarkt en op de energiemarkt weer omhoog gaan?

Dat hangt af van twee zaken: hoe lang het conflict nog duurt en of het zich gaat uitbreiden in de regio. Als steunbetuiging aan de Gazanen die nu onder vuur liggen van Israël, vallen de Houthi’s westerse containerschepen aan in Bab al-Mandab, een nauwe doorgang die uitmondt in de Rode Zee.

Aanvankelijk dachten veel analisten nog dat de rebellen hun strijd niet lang zouden volhouden. “Maar tot nu toe escaleert de situatie steeds”, zegt energiespecialist Hans van Cleef, van adviesbureau Publieke Zaken. Telkens in kleine stapjes, voegt hij eraan toe, maar toch: de spanningen nemen eerder toe dan af.

Het hele artikel leest u hier.

Geschreven door:

Publieke Zaken

Verder lezen