Ondertussen is zowel de gasprijs als de elektriciteitsprijs de afgelopen tijd al behoorlijk gedaald. Dat is vooral te danken aan de relatief milde winter, weet Van Cleef. ‘Daardoor hebben we de gasvoorraden goed kunnen aanvullen en zijn de prijzen gedaald.’ Van Cleef vermoedt dat die daling nog een tijd zal doorzetten.
Risico’s
‘Maar niet alle onzekerheden zijn verdwenen’, waarschuwt de econoom. De situatie in China vormt een risico. Wanneer in dat land de economie weer aantrekt, neemt ook de vraag naar energie toe. Van Cleef denkt dat er dan heel veel lng – vloeibaar gemaakt gas – naar China gaat in plaats van naar Europa. ‘Dat kan een opwaartse prijsdruk geven bij ons’, legt de energie-econoom uit.
Pas in de maanden april en mei zullen de eerste cijfers uit China bekend worden. Tot die tijd zullen de prijzen voor energie en gas nog dalen, denkt Van Cleef. Het risico is dat richting de zomer de energieprijzen weer op gaan lopen. ‘Maar het is afwachten wat de cijfers over de Chinese economie ons vertellen’, aldus de energie-econoom.
Prijsplafond
Het is desalniettemin belangrijk dat energiereuzen als Eneco en Vattenfall nu met lagere prijzen komen, vindt Van Cleef. ‘Dat soort grote partijen kopen wat langer van tevoren in, waardoor de prijzen minder snel stijgen, maar ook minder snel dalen. Dat verklaart ook waarom de prijzen nog boven het prijsplafond zitten.’
Begin 2024 komt het prijsplafond ten einde en moet er worden gekeken of het verlengd wordt. Als het aan Van Cleef ligt, heeft niet iedereen het prijsplafond nodig. ‘Er zijn huizen die energiearmoede kennen, maar die hebben ook vaak moeite met het betalen van andere rekeningen. Ik denk dat je daarom eerder naar de inkomenskant moet kijken om het te corrigeren in plaats van naar de energierekening’, legt Van Cleef uit. ‘Dat is iets wat door de politiek moet worden besproken en waar hopelijk op tijd een oplossing voor komt.’
©BNR