Masterclass

20 januari 2016

Masterclass Public Affairs in Nieuwspoort

De masterclass werd gegeven door René Leegte. Vanuit zijn lange ervaring als Public Affairs adviseur en als lid van de Tweede Kamer, deelde hij zijn inzichten. Deelnemers kregen scherper inzicht in de procedures, de relatie tussen en met Ministeries, de Regering, Tweede Kamer, Eerste Kamer, Europees Parlement. Maar, net zo belangrijk zijn de juiste vaardigheden van de Public Affairs adviseur. Ook de Europese dimensie van public affairs kwam aan bod. Mendeltje van Keulen (griffier commissie Europese Zaken tweede kamer) gaf tekst en uitleg over de mogelijkheden om Europa te beïnvloeden vanuit de Tweede Kamer.

Tijdens de masterclass kwamen de volgende onderdelen aan bod:

1. PA als proces interventie: wanneer moet ik wat doen!

  • inzicht in de begrotingscyclus
  • inzicht in wetgevingstrajecten

2. PA als “Harvard onderhandelen”: hoe spreek ik de taal van ambtenaren en politici!

  • Belangenbehartiging is niet het verdelen van de koek, maar juist het vergroten ervan. PA gaat om het zoeken naar het gemeenschappelijke belang. Dat is het startpunt om te laten zien dat jou organisatie daaraan een belangrijke bijdrage kan leveren en je wordt bondgenoot in plaats van een lastpak die het alleen maar moeilijker maakt. Politici zoeken niet naar trade offs, maar naar win-win

3. PA Nederland in Europa

  • Inzicht in de mogelijkheden om EU vanuit NL te beïnvloeden. Een onderbelicht onderwerp is om via het nationale parlement Brusselse regelgeving te beïnvloeden.

4. PA en de goede voorbeelden; wat zijn de dagelijkse beslommeringen van een politicus?

  • Inzicht in dagdagelijkse werkzaamheden van politici en hoe de PA adviseur een helpende hand kan bieden

Masterclass Publieke Zaken Masterclass Publieke Zaken

Geschreven door:

Publieke Zaken

Verder lezen