Hoe ben je bij Publieke Zaken terecht gekomen? Kun je je ontwikkeling binnen Publieke Zaken beschrijven?
Ik had René Leegte, de oprichter van Publieke Zaken, al eens gesproken in mijn studententijd. We spraken toen o.a. over zijn tijd in de Tweede Kamer en zijn bedrijf. Ik wist dus al dat Publieke Zaken zich bezighield met adviserend werk binnen de energiesector. Dat zorgde ervoor dat ik me wat meer in het bedrijf ging verdiepen bij het zoeken naar een afstudeerstage. Zo begon ik mijn stage en vervolgens mijn functie als politiek analist. In een mum van tijd leer je de politieke procedures kennen op provinciaal, nationaal en Europees niveau. Tegelijkertijd steek je inhoudelijk veel op van grote thema’s binnen de energietransitie. Zowel door het volgen van het politieke debat, als door verschillende soorten kennisoverleggen binnen het bedrijf. Uiteindelijk is Publieke Zaken uitgebreid met het opzetten van de Energy Research & Strategy afdeling (PZ ERS). Door mijn achtergrond als milieueconoom stond ik te trappelen om de overstap te maken naar deze afdeling. Binnen deze afdeling werk ik, onder leiding van Hans van Cleef, aan het schrijven van marktupdates en themarapporten die inzichten bieden in de energiemarkten.
Welk beeld dat je van tevoren van dit werk/Publieke Zaken had, bleek in de praktijk heel anders te zijn?
Bij het zoeken naar een stage wilde ik aanvankelijk bij een groot (bekend) bedrijf in de energiewereld aan de slag gaan. Ik had de verwachting dat ik bij een groot bedrijf meer impact kon maken dan bij een kleiner bedrijf. Ik denk nu dat die verwachting niet terecht is geweest. We hebben een groot en gevarieerd klantenbestand. Bovendien heb je een adviserende rol op een gebied waarin je zelf gespecialiseerd bent. Dat maakt juist dat je impact kunt maken.
Kun je een werkdag omschrijven? Wat was je leukste werkdag bij Publieke Zaken?
Een doorsnee werkdag begint bij mij met een goede bak koffie en het doornemen van de laatste nieuwsberichten die samenhangen met de energiemarkten. Vervolgens hebben we een ochtendcall om elkaar op de hoogte te houden van belangrijke gebeurtenissen en elkaars bezigheden. Daarna komt mijn tienvingers typdiploma goed uit bij het schrijven van publicaties over de energiemarkten. De ene keer zoomen we in op elektriciteitsmarkten, de andere keer op de olie- en gasmarkten. Die marktupdates wisselen we af met een wat meer uitgezoomde blik op thema’s die samenhangen met de energietransitie. Zo ben ik laatst een tijd bezig geweest met een themarapport over de gevolgen van El Niño op energieprijzen. Door de dag heen houd ik natuurlijk de koersen bij van de belangrijkste markten en contracten. Wanneer er wat opvallends gebeurt, waag ik er nog wel eens een tweetje aan. Om 16:00 uur eet ik steevast een appeltje, om met een kleine suikervoorraad nog de laatste to do’tjes af te ronden.
Wat maakt werken in deze branche leuk? Welke ontwikkelingen maken dit bijvoorbeeld interessant? Wat is het meest waardevolle dat je hebt geleerd bij Publieke Zaken?
Wat het werk van een marktanalist zo bijzonder maakt, is dat je continu op de hoogte bent van wat er in de wereld gebeurt. Vervolgens maak je de vertaling naar wat relevant is voor een klant. Als er 8.000 kilometer verderop in de Golf van Mexico een orkaan woedt, waardoor gasplatformen ontruimd worden, kan dat gevolgen hebben voor de energierekening hier. Energieprijzen komen tot stand door een samenhang van ontzettend veel factoren. Juist die veelzijdige samenhang maakt het nooit saai.
Wat is je favoriete gespreksonderwerp met collega’s tijdens de pauze?
Er wordt over van alles gepraat, serieus en onzinnig! Van de outfits op het Eurovisie songfestival tot de verwachtingen van de aanstaande klimaatconferentie. Ik vind de afwisseling leuk, maar zoek ook graag de luchtige kant op! Laatst spraken we over een aanstaand vrijgezellenfeest van een collega. Hun plan was om te gaan bodypainten. Daar werd in geuren en kleuren over verteld. Dat leverde vooral komische reacties op bij de meer visueel ingestelden onder ons.