Op dinsdagmiddag 3 oktober verzamelt een groep energie-experts zich in het sfeervolle tuinhuis van de Haagsche Kluis voor een workshop over de begroting. Aukje de Vries, woordvoerder Financiën voor de VVD in de Tweede Kamer, neemt de zaal mee door de begrotingscyclus. Begroten, waarom doen we dat eigenlijk? ‘Politici zijn net mensen’, zegt De Vries lachend, ‘zonder een goede begroting ontstaat er chaos’. Eigenlijk is de Tweede Kamer het hele jaar met drie begrotingen bezig: die van het voorbije, het lopende en het komende jaar. Het is dan ook lastig om te bepalen wat het juiste moment is voor externe input. De Vries wil wel een tipje van de sluier oplichten: ‘dat moment ligt heel vroeg, nog vóór Prinsjesdag’, stelt ze.
De Vries legt ook uit dat de Tweede Kamer gebonden is aan strenge begrotingsregels, die gelden voor de hele regeerperiode. Het is belangrijk om deze te kennen. Ze geven aan waar ruimte is om te schuiven met geld. De vraag klinkt of De Vries weet hoe het voor de komende kabinetsperiode zit. ‘Het Regeerakkoord? Dan zeg ik altijd met een uitgestreken gezicht: “Daar mag ik niks over zeggen”.’
Na de basiskennis weer opgefrist te hebben, is het tijd voor een beter inkijkje in de begroting van Economische Zaken (EZ). ‘Er is weinig ruimte voor nuance in het energiedebat’, stelt Hans van Cleef, senior sectoreconoom bij ABN AMRO. Dit ziet hij ook terug in de begroting van EZ. ‘Het publiek wil een zwart-wit discussie’, zegt Van Cleef terwijl hij een afbeelding van een zebra laat zien. De boodschap? De zebra heeft een regenboogjasje nodig. Het energiedebat kent immers meer kleuren dan alleen zwart en wit.
De overheid moet mensen ook aanspreken, stelt Van Cleef. De noodzaak tot bewustwording van duurzaamheid wordt steeds groter, en daarom moet de overheid hiervoor marketingbudget vrijmaken. Ook geeft Van Cleef aan dat het voor banken moeilijk is om gedurfde projecten voor duurzame energie te financieren. ‘De oplossing ligt in standaardisatie en kennisopbouw.’ Toch is het niet alleen hernieuwbaar wat de klok slaat. ‘De olieprijs zal in 2018 hoger liggen dan de door het kabinet voorspelde 50 USD per vat. De markt trekt aan, en er zal een balans ontstaan,’ aldus Van Cleef.
We moeten het samen doen. Zowel wereldwijd, waar Nederland bijvoorbeeld jaarlijks 2,5 miljoen mensen van duurzame energie voorziet, als in ons land zelf. Dat laatste vraagt ‘om meer aandacht voor de energietransitie, CO2-reductie en bewustwording bij de consument’, zegt Van Cleef.
Kortom: de begroting is heel belangrijk, maar het energiebeleid is niet alleen in cijfers te vangen.
[rev_slider alias=”begroting”]
Foto’s door Annemoon van Hemel, tekst door Sam Lansink