Klimaat- en energienieuws

Publieke Zaken zorgt dat u altijd op de hoogte bent van het laatste nieuws. Wilt u dagelijks dit nieuws in uw inbox krijgen? Neem dan contact op.

Elektriciteit

9 mei 2024

Huishoudens met zonnepanelen hebben weinig keus als zij een meerjarig energiecontract willen afsluiten. Van zestien onderzochte energieleveranciers bieden er slechts vier een contract aan klanten met zonnepanelen die hun tarieven voor langer dan een jaar willen vastleggen.

NRC

8 mei 2024

Twee Nederlandse chemici vroegen zich af: hoe ziet de raffinaderij van de toekomst eruit? Die heeft veel zonne- en windenergie nodig.

8 mei 2024

Er bestaat een alarmerende kloof tussen de huidige beschikbaarheid van openbare EV-laadpunten en het aantal dat daadwerkelijk nodig is om de CO2-reductiedoelstellingen te halen, zo blijkt uit een nieuw rapport van ACEA.

PZC

8 mei 2024

Energiebedrijven mogen extra kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, zolang die maar redelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek.

8 mei 2024

Een drijvende radar die voorkomt dat vogels en vleermuizen in botsing komen met de enorme turbinebladen van offshore windparken. Dat is wat het Haagse bedrijf Robin Radar windparkontwikkelaars over de hele wereld aanbiedt.

Mobiliteit

PZC

9 mei 2024

Hoe ver ga je als oldtimerliefhebber om je auto origineel te houden? Of anders gezegd: om hem beter te maken? Het bedrijf EZ Power Steering uit Leerdam bouwt aangepaste stuurkolommen met elektrische stuurbekrachtiging en kleinere stuurwielen voor klassieke auto’s. Een vloek voor de een, een zegen…

PZC

9 mei 2024

Hoe ver ga je als oldtimerliefhebber om je auto origineel te houden? Of anders gezegd: om hem beter te maken? Het bedrijf EZ Power Steering uit Leerdam bouwt aangepaste stuurkolommen met elektrische stuurbekrachtiging en kleinere stuurwielen voor klassieke auto’s. Een vloek voor de een, een zegen…

9 mei 2024

The Commission has given 20 airlines a 30-day ultimatum to correct their claims. Here’s why.

8 mei 2024

Uit data van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) blijkt dat er het afgelopen jaar 316 incidenten (= ongevallen en branden) met alternatief aangedreven voertuigen (AAV’s) waren. Het aantal ongevallen met AAV’s daalde licht: van 189 in 2022 naar 164 in 2023. Het aantal branden nam j…

8 mei 2024

Corendon is de volgende luchtvaartmaatschappij die geld gaat vragen voor grotere bagage in de cabine. Vanaf woensdag moeten mensen bij een boeking 15 euro per enkele reis betalen als zij een tas of rolkoffer groter dan een kleine accessoire mee willen nemen in de cabine.

Landbouw

9 mei 2024

Van Helvoirt Melkvee CV is sinds april 2021 opgestart met een mestvergisting: Jumpstart, een project van Friesland Campina. Het doel van dit project is om via mestvergisting CO² te reduceren en bij te dragen aan duurzaamheid binnen de sector.

9 mei 2024

Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland ziet niets in een beperking van de instroom van arbeidsmigranten, zoals dinsdag werd bepleit door het hoofd van de Arbeidsinspectie.

8 mei 2024

Een gelijk speelveld en verbeteren van de marktomstandigheden voor boeren staan centraal in Het Europese Landbouw Slotdebat op 3 juni dat Agrio in samenwerking met DDB, NAV, NMV, POV en NVP organiseert.

8 mei 2024

After expressing dissatisfaction with the rectruitment procedure led by the European Commission, the food safety Authority board decided to reappoint Bernhard Url, director since 2014, to allow the process for the selection to restart and be completed next year.

8 mei 2024

LTO en de KAVB zijn ontdaan over de uitspraak van de rechtbank Roermond in de zaak van de lelieteelt in Sevenum. De rechtbank verbiedt het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen…

Gebouwde omgeving

8 mei 2024

Vanaf 1 januari 2025 is Warm Mix Asfalt het nieuwe standaard asfaltmengsel. Met het doel om de duurzaamheid van asfaltwegverhardingen te verbeteren en schadelijke emissies te verminderen. Om deze transitie te begeleiden heeft CROW de Richtlijn Warm Mix Asfalt opgesteld. Het gaat om een op zichzel…

8 mei 2024

Gekozen is voor de huismus, gierzwaluw en vleermuis omdat zij in aantallen achteruitgaan en afhankelijk van gebouwen zijn.

TNO

7 mei 2024

TNO en TKI Bouw en Techniek gaan samen de Schoon en Emissieloos Bouwen Programmalijn Prefab leiden. Deze programmalijn loopt tot eind 2026 en bouwt voort op het succesvol afgeronde programma Emissieloos Bouwen. De uitvraag staat nu open voor innovatieve projecten die opschaling van woningbouw bev…

7 mei 2024

Elektrificatie is één van de belangrijkste verduurzamingspaden voor de glastuinbouw. In de praktijk vertaalt dat zich vooral in het gebruik van warmtepompen. Maar hoe werken die eigenlijk? Welke technieken zijn er? Hoe is een warmtepomp het beste in te zetten en wat gaat een glastuinbouwbedrijf d…

7 mei 2024

Ruim 95% van de woningeigenaren die in 2022/2023 een warmtepomp hebben laten plaatsen is tevreden enraadt anderen een warmtepomp aan.

Circulaire economie

9 mei 2024

The global cost of cybercrime is estimated to reach 11.2 trillion euros a year by 2025.

8 mei 2024

Op Europees niveau worden veel beslissingen genomen die invloed hebben op ons beleidsveld, met name gericht op circulariteit. Eens per kwartaal brengen wij je op de hoogte van de ontwikkelingen binnen Europese wet- en regelgeving.

8 mei 2024

Martin Hof, branchemanager consumentenelektronica bij Techniek Nederland, is onlangs lid geworden van het Transitieteam Consumptiegoederen binnen het Rijksbrede Programma Circulaire Economie.

8 mei 2024

Om vraag naar gerecycled plastic te creëren, pleit de failliete plasticrecycler Umincorp ervoor dat de verplichte bijmenging van gerecyclede plastics in nieuwe producten nu al van kracht moet zijn.

8 mei 2024

In een wijk in Amsterdam gaan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een jaar lang zwerfafval en bijplaatsingen opruimen.