Marktupdate Elektriciteit – De anaconda onder het gras

De Nederlandse elektriciteitsprijs (baseload, maandcontract) is de laatste maand gedaald naar zo’n EUR 75/MWh. Deze daling is nauw verbonden met de ontwikkeling van de gasprijs, welke daalde als gevolg van de zeer hoge gasvoorraden en een relatief lage (seizoensgebonden) vraag. Nu het stookseizoen voor de deur staat, wordt het winterweer een cruciale factor op de energiemarkten. Met de mogelijke ontwikkeling van een zogenaamde zwakke polaire vortex kan voor het eerst sinds de energiecrisis een koude winter zijn intrede doen in Europa.

Op de ETS-markt is de prijs van emissierechten recent onder het technische steunniveau van EUR 65/ton gezakt. Daarmee lijkt een activering van de nationale CO2-heffing voor 2025 bij de huidige prijzen vrijwel zeker.

Verder kijken we in deze Marktupdate naar de implicaties van het aangekondigde beleid in de Prinsjesdagstukken. De ambities voor groene (en blauwe) waterstof lijken daarin niet te stroken met de toegekende financiële middelen. Aan de andere kant wordt voor kernenergie juist wel in de buidel getast. Tot slot gaan we in op relevante aanbevelingen omtrent de energiesector uit het Draghi-rapport over het concurrentievermogen van de EU.

Verder lezen?

Neem contact op met Hans van Cleef of Bart van der Pas om de volledige Marktupdates te ontvangen.