Enkele fragmenten uit de column van Remco de Boer (BNR/FD) tijdens verkiezingsbijeenkomst van Publieke Zaken met Agnes Mulder (CDA) en Andre Bosman (VVD)

1 februari 2017

Over het Volk

Het Volk is aan de macht en de politieke elite mag blij zijn dat er op het Plein voor de Kamer nog geen FSC-houten guillotine is getimmerd. Het Volk dat zich nergens meer voor schaamt, dat grenzeloos mag snoeven en sneren, dat onbeschaamd mag liegen en bedriegen. Het Volk woont namelijk in het Witte Huis en ik zag Geert afgelopen zaterdag uit de IKEA komen met nieuwe gordijnen voor het Catshuis. Gezellig.

Over Wilders en Trump

Gisteren stemde de PVV in de Tweede Kamer tégen het klimaatakkoord van Parijs. Klimaatverandering is een hoax bedacht door de elite om flink aan te verdienen, twitterde PVV-Kamerlid Reinette Klever vorig jaar. ‘Geen cent naar windmolens en andere groene gekkigheid’, zegt Geert en ik begrijp dat de hele familie Trump as we speak eigenhandig een nieuwe kolenmijn aan het graven is.

Geert en Donald weten gewoon dat Het Volk ‘klimaat’, ‘groene energie’ of ‘duurzaamheid’ he-le-maal niets interesseert. Slechts 2% van de Nederlanders noemt het spontaan als er wordt gevraagd naar de grootste maatschappelijke problemen. 2% is wat de partij voor de Dieren in 2012 aan stemmen kreeg. 2 zetels. 2 lousy zetels. De Nederlander zégt vooral dat hij heel erg duurzaam is.

Over de VVD

Ook de VVD voelt de tijdgeest niet aan. Als iemand maar naar een van de laatste vijf kolencentrales wijst, roept André Bosman al ‘werkgelegenheid’. “Bij sluiting verliezen 3000 mensen hun baan.” Kom op, André, dat maakt helemaal geen indruk, zoveel verdwijnen er bij een gemiddelde bank … per dag! Zet er een nul achter, of twee. Bosman: “Sluiting kolencentrales kost kwart miljoen banen.” Kijk, dán organiseer je verzet. Oké, je wordt voor leugenaar uitgemaakt, voor een totale idioot – of nóg erger, voor Ard van der Steur – maar dat wordt Trump óók en die heeft er toch best een leuk baan aan overgehouden.

Over het IJzeren Energie Gordijn

Poetin krijgt binnenkort groen licht van kameraad Trump om na de Krim en Oekraïne ook naar Warshau, Berlijn en uiteindelijke Kijkduin op te stomen. Met die paar honderd miljoen euro – herstel: die paar hónderd euro – die wij in defensie stoppen, gaan we dat niet tegenhouden. Maar het afgelopen jaar ging er 9 miljard naar duurzame energie, dit jaar 12 miljard en volgend jaar vast nóg meer. Bouw gewoon een nieuw IJzeren Energie Gordijn!

Bouw een ondoordringbare muur aan de Oost-grens van de allerhoogste windturbines, met de langste bladen die we maar kunnen vinden, een schier oneindige zee aan zonnepanelen waar de Rode Leger zich smadelijk op zal stuklopen. “Wij bouwen onze eigen pijpleidingen”, zei Trump. Nou, wij bouwen de allerbeste, de allermooiste, de allergááfste, zou Rutte zeggen, duurzame energievoorziening schuine streep verdedigingslinie tegen de boze buitenwereld.

Search