Graag nodigen wij u uit voor een tweedaagse Masterclass “Europese besluitvorming”.

Wanneer: maandag 29 mei en maandag 12 juni in Den Haag.
Tijd: Inloop 9:30 uur tot 17:00 uur
Locatie: Café Schlemmer; Lange Houtstraat 17, 2511 CV ‘s-Gravenhage

Tijdens deze tweedaagse masterclass leert u hoe het Europese besluitvormingsproces er uit ziet en wat de rol van nationale parlementen is. Vanaf de eerste ideevorming is de Tweede Kamer bij het Europese beleid betrokken, maar hoe werkt die interactie tussen parlement, ministeries, Europees parlement en de Commissie en haar ambtenaren?

De masterclass wordt gegeven door verschillende vooraanstaande experts met lange praktijkervaringen. Tijdens de ochtend van de eerste dag wordt ingezoomd op de rol van het Europees parlement. ’s Middags worden rol en verantwoordelijkheden van de Europese Commissie behandeld. De tweede dag wordt gekeken naar het nationale proces van Europese besluitvorming en in het bijzonder het proces rond het Winterpakket.

Omdat energie de verbindende factor tussen de deelnemers is, zal tijdens de hele cursus het Winterpakket centraal staan.

Maandag 29 mei zullen de volgende sprekers hun inzichten delen:

Bas Eickhout is Lid van het Europees Parlement voor GroenLinks en rapporteur voor de RED (renewable energy directive). Bas zal vooral inzoomen op het werk van een Europarlementariër, vertellen over zijn rol als rapporteur en uitleggen hoe de processen en procedures rond de richtlijn lopen.

Adriaan Schout is ‘coördinator Europa’ bij Clingendael. Adriaan zal zijn kennis delen over de processen en procedures rond de Commissie. Hij zal inzichtelijk maken hoe ideeën tot stand komen en hoe die uiteindelijk uitmonden in richtlijnen en beleid.

Maandag 12 juni zullen de volgende sprekers hun inzichten delen:

René Leegte is eigenaar van Publieke Zaken en oud-Kamerlid. In die rol was hij onder andere rapporteur van het rapport “Voorop in Europa” dat gaat over de behandeling van Europese besluitvorming in nationale parlementen. René Leegte zal inzichten delen over de interventiemomenten die de nationale parlementen hebben om het Europese beleid te beïnvloeden.

Herman Beun is Adjunct-griffier van de commissie Europese Zaken en als EU-adviseur van de Kamercommissie voor Economische zaken ondersteunend aan de rapporteurs Stientje van Veldhoven (D66) en Remco Dijkstra (VVD) voor de behandeling van het Winterpakket in de Tweede Kamer. Herman Beun zal vanuit zijn ervaring als EU-adviseur en betrokkenheid bij het Winterpakket inzicht geven in de procedures en de daarmee samenhangende interventiemogelijkheden.

 

Leren doe je door zelf te ervaren. Daarom zal de masterclass interactief zijn, waarbij de deelnemers met elkaar ervaren wat goed is, wat beter kan en welke dingen niet effectief zijn in de behandeling van Europese besluitvorming.

Uw investering
De kosten voor deelname aan deze tweedaagse masterclass bedragen € 895,- ex btw

Locatie
De masterclass wordt georganiseerd in Café Schlemmer; Lange Houtstraat 17, 2511 CV ‘s-Gravenhage.

Inschrijven:
Voor de masterclass kunt u zich inschrijven door een email te sturen naar thomas@publiekezaken.eu

Meer informatie:
Voor meer informatie kunt u ook contact met ons opnemen via telefoonnummer 06-50419972 (of stuur ons een e-mail rene@publiekezaken.eu)

lobbytraining publieke zaken
Search